Babičini kolači, 16. travnja 2016., Zagorska Sela

Babičini kolači; najavaVizual-BK-1001460122653babicinikolaci1

Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica najavljuje održavanje 10. manifestacije
BABIČINI KOLAČI i pozivaju sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica  16. travnja 2016. godine u Zagorskim Selima, športsko igralište s početkom u 15,00 sati.

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.
Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača , te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.
Ove godine 38 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci:Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ.
Na obljetničkoj 10. manifestaciji imati ćemo i goste iz Solina, Baranje, mjesta Popovac i goste iz Slovenije koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske a i šire za sudjelovanjem na manifestaciji no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske bake.
Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Tatjana Brlek, v.d. voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec i Ivanka Vahtarić, aranžerka iz Kumrovca
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Zagorskim Selima, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Nada Zgorelec s kolačem Gostovanjsko prase.

Ispred šatora u kojem će se održati manifestacija Babičini kolači, posjetitelji će moći kupiti proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Zagorskih Sela, Desinića, Kumrovca i okolice.

Nakon službenog dijela manifestacije nastupa Ansambl Sinovi Zagorja, a ugostiteljsku ponudu osigurava Seoski turizam Šumak.

 

Dobrodošli!

 

 

Moglo bi vas zanimati

Skip to content