Martinje v Kumrovcu, 4. studenog 2017.

Martinjske špelancije – krštenje mošta, na otvorenom, pod brajdama uz degustacije mošta kumrovečkih vinara.

Budite i Vi među onima koji će prvi u 2017. piti mlado vino!

naslovna3

martinje-plakat

 emz_dim_pozivnica_02_N_press

Poziv na tradicionalnu manifestaciju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec

SUBOTA U ETNO SELU

 

 

Poštovani,

  1. studenog 2017., na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, bit će održana tradicionalna manifestacija Subota u Etno selu. Program ovogodišnje manifestacije započeti će u 10 sati prezentacijom tradicijskih obrta, a u 10.30 sati biti će otvorena gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba pod nazivom Dim- priča o duhanu autorice Marije Živković. Izložba će biti praćena nastupom Etno-udruge „Zipka“ iz Kumrovca i Glazbene škole iz Pregrade.

Izložba je konciprana prema cjelinama: Kratka povijest duhana u kojoj se obrađuje značenje duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovo širenje diljem svijeta; u cjelini Herba fiscalis želimo prikazati gospodarsku važnost duhana za tradicijsko gospodarstvo kao i za državne blagajne. Pušački pribor koji ćemo predstaviti obuhvaća glinene lule koje su se izrađivale u Zelovu kraj Sinja, unikatne lule suvremenog zagrebačkog majstora, ali i japanski kiseru. Pomodnosti u načinima uživanja duhana odražavaju nastojanja elita da se ritualima koji su pratili šmrkanje duhana ili pušenje lule odijele od običnog puka. Cjeline Cigarete reklamnim jezikom i Cigarete na filmu govore o nedavnoj prošlosti u kojoj je cigareta odigrala glavnu ulogu. Zadnja tema su zabrane konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda.

 

Nadamo se da smo pobudili Vaš interes, te Vas stoga srdačno pozivamo da 4. studenog dođete u Kumrovec i budete dio ove tradicionalne manifestacije.

 

Info: T: 049/ 225-835; e-mail: mss@mhz.hr

 

 

Moglo bi vas zanimati

Skip to content