Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru, Desinić, 10/17/24. rujna

Kulturno – turistička manifestacija Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru održava se i ove godine tijekom mjeseca rujna – točnije u subotu 10.rujna,  17. rujna, i 24 rujna od 14,00 – 18,00 sati.

Ova povijesno – edukativna manifestacija  organizira se s ciljem očuvanja i poticanja prenošenja naše nematerijalne kulturne baštine – usmene predaje o Veroniki Desinićkoj koja je upisana u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske .

Drugi važan cilj je  oživljavanje Taborgrada, spomenika kulture nulte kategorije, ali i povijesnih likova koji se vežu uz Veliki Tabor jer nevidljivi tragovi naše tradicije kao što su povijesne i mitske predaje dio su našeg prepoznatljivog kulturnog identiteta koji  kroz ovakve manifestacije prenosimo i mlađim generacijama.

Kroz program Srednjovjekovnih svečanosti posjetitelji  će se  susresti  sa kraljem Sigismundom Luksemburškim i kraljicom Barbarom, poznatijom kao Crnom kraljicom, moći će pratiti suđenje Veroniki Desinićkoj koja je kao što znamo zbog ljubavi prema grofu Fridriku bila optužena da je vještica, moći će  pratiti viteške borbe Velikotaborskih vitezova, lutkarske predstave  i sudjelovati u nekoliko  interaktivnih muzejskih radionica: gađanje lukom i strijelom, izrada kruna od papira, sagradimo Veliki Tabor zajedno.  Posjetiteljima će se demonstrirati  i  stari zanati npr. kovač, bačvar i izrada baruta. Pored Velikotaborskih vitezova u programu će sudjelovati i  Desinićki kuburaši, plesna skupina Divertimento, plesna skupina Veronika Desinićka, Ioculatori, srednjovjekovno putujuće lutkarsko kazalište, Flautine, dvorski lakrdijaši i žongleri.

U srednjovjekovnom ambijentu  Velikog Tabora i veliki i mali doživjet će jedinstveno iskustvo povratka u daleku povijest.

Ova se manifestacija održava uz potporu Krapinsko-zagorske županije i brojnih sponzora.

Izvor: Dvor Veliki Tabor

Dobrodošli!

Više na: http://www.veliki-tabor.hr/

srednjtabor2016-jumbo

Moglo bi vas zanimati

Skip to content