Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru

Uskrsni ponedjeljak 2016

 

Pokraj zagorskog srednjovjekovnog Dvorca Veliki Tabor, u organizaciji Kuburaškog društva „Desinićka kubura“ održana je manifestacija „Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru“ na kojoj je posjetiteljima Velikog Tabora prezentiran tradicionalni običaj uskrsnog pucanja iz kubure u Hrvatskom zagorju.

Nastupilo je 40-ak kuburaša iz zagorskih udruga koje njeguju ovaj stari, višestoljetni običaj. Uz domaćine Desinićku kuburu, sudjelovali su i Kuburaška društva Ban Toma Erdody iz Kačkovca kraj Kraljevca na Sutli, Sveti Martin iz Sutlanske Poljane, Tri kralja iz Kraljeva Vrha, te Kuburaško društvo Sveti Pavao iz Prišlina kraj Huma na Sutli. Nakon predstavljanja i smotre kuburaša u njihovim povijesnim odorama, uslijedilo je i tradicionalno pucanje ispred Dvorca Veliki Tabor, a nakon toga druženje kuburaša i njihovih gostiju te posjetitelja nastavljeno je i uz domjenak koji su priredili domaćini Kuburaško društvo „Desinićka kubura“.

U sklopu „Uskrsnog ponedjeljka u Velikom Taboru“ održane su i dvije prigodne radionice. Josip Jesih iz Desinića održao je radionicu izrade baruta, a velečasni dr. Danijel Crnić župnik u župi Vukomerec, inače rodom iz Desinića, održao je radionicu punjenja kubure i uskrsnog pucanja iz kubure.

Izvor: Zagorje International

Moglo bi vas zanimati

Skip to content